Berrie_van_mier » Specials » Kachels en openhaarden

Het stoken, soort hout en onderhoud van kachel en openhaard

Veel mensen met een kachel of openhaard staan te weinig stil, bij wat er allemaal moet gebeuren om die verantwoord en veilig te kunnen stoken. Hieronder een aantal artikelen met tips en ideeën.

Een kachel of een openhaard aansteken

Veel mensen hebben een kachel of openhaard, maar krijgen hem niet goed aangestoken. Stap voor stap wordt in een van de artikelen uitgelegd, hoe u dit goed aan kunt pakken.

Welke houtsoort voor uw kachel of openhaard

Het kan u zomaar gebeuren dat u hout heeft gekocht, maar het wil maar niet lekker branden. Het kan dan zijn dat u het verkeerde soort hout gekocht heeft, of het hout nog teveel vocht bevat om goed te kunnen branden. Hieronder een aantal houtsoorten en een beschrijving van de betere soorten.

Het vegen van het rookkanaal

Ook het (laten) vegen van het rookkanaal wordt nog wel eens vergeten. Dit kan leiden tot een slechte trek in uw schoorsteen en in het ergste geval een schoorsteenbrand. Voorkom dit en lees het artikel er even op na.

Met onderstaande artikelen hoop ik, dat u zo nog meer plezier beleeft aan die gezellige warmte van het stoken van uw kachel of openhaard.

Tips voor aanmaak houtkachel of open haard

Het aanmaken van de kachel of de openhaard gaat niet iedereen even goed af. Hieronder volgen wat tips om dit snel voor elkaar te krijgen en te kunnen genieten van een lekker vuurtje.

Welk hout is het beste geschikt voor uw kachel of openhaard?

Of u een kachel of openhaard heeft, is niet zo van belang. Wel welke houtsoorten u stookt. Veel houtsoorten branden slecht omdat ze niet goed gedroogd, al gestookt worden. In onderstaand artikel krijg…

Het vegen van de schoorsteen of het rookkanaal

Of u een kachel of openhaard stookt voor het plezier of echt voor de warmte maakt niet echt uit. Wel dient u er rekening mee te houden dat het rookkanaal regelmatig geveegd moet worden. Hieronder een…
Gepubliceerd door Berrie_van_mier op 07-11-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.